PIVO – april 2016

V sredo, 20. aprila, smo organizirali drugi družabni pogovorni večer “Poučno in Veselo O …” (PIVO), na katerem so se predstavili etnologinja Ana Vrtovec Beno ter biokemika Vid Kočar in Aljaž Gaber. Povzetki vseh treh predstavitev so dostopni tukaj (PDF).

Prvi se je predstavil Vid Kočar s podjetja Lek, sicer pa je doktorski študent biomedicine in nekdanji mladi raziskovalec na Laboratoriju za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu. Vid je prvi avtor članka Design principles for raid folding of knotted DNA nanostrcutures, ki je bil nedavno objavljen v reviji Nature Communications in v katerem so primerjali različne dizajne štiristrane piramide sestavljene iz ene same verige DNK. Na dogodku je predstavil vpliv razporeditve različno stabilnih dimerizacijskih segmentov v novoverižni DNA na učinkovistost zvitja v štiristrano piramidno nanostrukturo. Delo je nastalo v časo njegove zaposlitve na Kemijskem inštitutu.

IMG_3328

Vid Kočar: Vpliv razporeditve različno stabilnih dimerizacijskih segmentov v enoverižni DNA na učinkovitost zvitja v štiristrano piramidno strukturo

Druga se je predstavila Ana Vrtovec Beno z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozfske fakultete. Uvodoma je predstavila etnologijo kot vedo in etnografsko metodo, nato pa se je osredotočila na ljudsko gledališče, s čimer se ukvarja v svoji doktorski nalogi. Predstavila je številne primere te posebne oblike neprofesionalnega gledališča v Sloveniji. Prosojnice njenega predavanja so dostopne tukaj (PDF).

IMG_3335

Ana Vrtovec Beno: Etnologija in (ljudsko) gledališče

Zadnjo predstavitev pa je imel Aljaž Gaber, doktorski študent kemijskih znanosti in asistent na Katedri za biokemijo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. V predavanju je predstavil vlogo tarčnih molekul v odkrivanju in zdravljenju rakavih obolenj ter poudaril pomen zgodnjega odkritja bolezni. Prosojnice njegovega predavanja do dostopne tukaj (PDF).

IMG_3348

Aljaž Gaber: Vloga tarčnih molekul pri odkrivanju in zdravljenju rakavih obolenj

IMG_3347

Udeleženci 2. PIVO v Kavarni Tiskarna

Hvala Kavarni Tiskarna za prostor, portalu Meta Znanost za medijsko sponzorstvo in vsem, ki ste prišli, za prijeten večer. Se vidimo na naslednjem PIVO.

PIVOizbor1

Vid Kočar, Ana Vrtovec Beno in Aljaž Gaber

Comments are closed.